Politickí lídri v Senáte sa konečne dohodli na zvýšení dlhového stropu

16.10.2013 Celý región

Washington 16. októbra (TASR) - Americkí demokrati a republikáni v Senáte dnes dosiahli nadstranícku dohodu o zvýšení dlhového stropu Spojených štátov a skončení "odstávky" vlády, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Politickú dohodu oznámili líder demokratov v Senáte Harry Reid a líder republikánov v tejto hornej komore amerického Kongresu Mitch McConnell.

Republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý bol predtým proti akejkoľvek dohode kvôli financovaniu zdravotníckej reformy amerického prezidenta Baracka Obamu (známej ako Obamacare) uviedol, že nemá záujem zdržiavať schvaľovanie opatrenia.

Očakáva sa, že dohodu schváli ešte počas dnešného dňa republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Podľa DPA však zatiaľ nie je jasné, ako bude prebiehať legislatívny proces.

Stranícki lídri v Senáte boli údajne blízko k dohode už od pondelka. Snaha predsedu Snemovne reprezentantov Johna Boehnera presadiť alternatívny plán neuspela, pretože nezískal podporu ani u vlastných republikánov, ktorí majú v snemovni väčšinu.
 

Vyberte región